vineri, 22 martie 2013

Print si cersetor in varianta LUX

La un moment dat, lumea se rasturna cu susul in jos. In tinutul Elegantine, nu stiu in ce moment de neatentie al Divinitatii a fost posibila o asemenea intamplare, dar iata ca lumea s-a schimbat, iar Printii au devenit dintr-o data Cersetori, iar Cersetorii ajunsera la nivelul de Printi.
In dimineata urmatoare, intr-un apartament de bloc din...sa zicem, Rovinari, se trezi Lux, un baiat care pana mai deunazi traise intr-o vila somptuoasa din Primaverii, Bucuresti.
In acelasi moment, dar in partea cealalta a tarii, in vila din Primaverii, Bucuresti, se trezi Arta, o fata care din cate isi amintea ea, cu o seara inainte cand s-a asezat sa doarma lucrul acesta se intamplase intr-un apartament din orasul ei, Rovinari.
Buuun, sa vedem cum a decurs ziua lor, in paralel:

Dimineata:
Lux, obisnuit sa i se aduca micul dejun la pat de catre un servitor, fu acum nevoit sa se ridice si sa isi pregateasca el micul dejun cu ce gasi prin frigider, adica 1 ou si 2 felii de paine.Dupa ce a mancat a inceput sa se acomodeze cu camera in care s-a trezit. In primul rand, nici un tablou pe pereti, doar un goblen foarte vechi. Se uita dupa un cd sau vreun disc ceva cu muzica simfonica sau opera pentru a-si incepe ritualul imbracarii de dimineata asa cum era obisnuit. Ii fu imposibil sa gaseasca ceva de genul - nici vreo alta muzica de altfel. Isi zise: "Degeaba iti doresti sa ai acces la arta daca nu iti permiti niciodata sa iti cumperi biletul care sa te ajute sa intri acolo." 

Arta se trezi si dadu sa mearga spre bucatarie cand observa ca deja tava era langa pat. Servi micul dejun in timp ce admira incantata tablourile in stil Art Nouveau de pe peretii camerei. Intotdeauna isi dorise un tablou, dar nu au avut niciodata bani sa cumpere vreunul sau sa mearga la expozitii. In schimb se ducea pe la muzeu cand lua bursa, sau admira tablourile din vitrinele expozitiilor. Numai asa isi astampara foamea de arta si cultura.Cand iesi din camera, prin casa rasuna o arie de Verdi...Se gandi atunci ca: "Sunt o multime de oameni care traiesc bine, dar trebuie sa stii sa oferi si sufletului hrana"

Pranz:
Lux iesi in oras in cautarea unei expozitii, teatru sau cinema pentru a-si petrece timpul. Vroia sa fie cat mai obosit diseara astfel incat sa adoarma repede si sa isi dea seama maine dimineata ca totul a fost doar un cosmar.Cutreiera cele 5 strazi principale din oras dar nu gasi vreun Teatru; nu gasi nici un cinema functional - cel vechi era o ruina acum, iar expozitii era clar ca nu avea nici cea mai mica sansa sa gaseasca vreodata acolo. Se indrepta, insa, spre o librarie pe langa care trecuse mai devreme. Isi zise iarasi: "Degeaba iti doresti sa ai acces la arta si ai banii necesari, dar nu ai unde sa o gasesti."

Arta primi un telefon de la o prietena buna, in care o invita diseara la un spectacol de balet. Accepta bucuroasa. Nu mai fusese niciodata la un astfel de spectacol. Se freca la ochi, i se parea ca si cum ar fi murit si ar fi ajuns in Rai. Atata lux!! Toate visele ei deveneau usor usor realitate.Dupa 10 minute descoperi si biblioteca imensa a familiei. Pe putin 2000 de exemplare, multe dintre ele destul de rare. Stia pentru ca incercase sa le gaseasca pe la biblioteci sau online, fara succes. Atunci ii veni in minte ca: "Banii pot sa cumpere aproape orice, dar nu si bunul gust sau clasa".

Seara:
Lux se intoarse dezamagit, epuizat, infometat si deprimat acasa. Ziua trecuse fara rost. Nu ii adusese nici un folos, nu il dezvoltase cu nimic. Adormi, dar nu inainte de a se gandi ca: "Unii oameni isi si permit, au si unde sa gaseasca arta, dar daca nu au o anumita educatie si inclinare catre ea, degeaba!"

Arta se intorsese de la spectacolul de balet impreuna cu prietena ei si reveni de acolo complet entuziasmata, euforica, parca devenise o alta persoana, mai bogata fara insa, a castiga vreun ban. Bogata altfel. Adormi cu gandul ca: "Degeaba ai acces la arta si o intelegi tu, daca nu stii, nu vrei sau nu poti sa o impartasesti cu cei care si-o doresc. E ca si cand ai irosi-o."

Ziua urmatoare, fiecare se trezi in mediul lor, toate revenisera la normal. Ambii exclamara in acelasi timp:
Lux: "In mod cert, arta este un lux!"
Arta: "In mod cert, luxul este o arta!"


Articol scris pentru Spring Superblog

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu